Hoe stel je een veilige slaapomgeving op voor je baby?

Hoe stel je een veilige slaapomgeving op voor je baby?

Over veilige slaapposities, ademende materialen en hoe je wiegendood voorkomt.


De geboorte van een baby is een prachtige, maar ook overweldigende ervaring. Een van de belangrijkste vragen die nieuwe ouders zichzelf stellen is: "Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby veilig slaapt?" In deze blog delen we essentiële tips over veilige slaapposities, ademende materialen en het voorkomen van wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS).

  1. Slaappositie: Altijd op de rug
    De veiligste slaappositie voor baby's is op de rug. Dit geldt voor elk slaapmoment in het eerste levensjaar van je baby. Zorg ervoor dat iedereen die voor je baby zorgt, deze regel strikt naleeft. Zodra je baby zelfstandig beide kanten op kan rollen, wordt dit minder kritisch, maar de rugligging blijft de aanbevolen positie.

    Niet op de buik of zij slapen: Hoewel "tummy time" belangrijk is voor het opbouwen van spierkracht, mag dit alleen plaatsvinden wanneer je baby wakker is en onder toezicht staat. Laat een baby nooit zonder toezicht op de buik slapen.

  2. Zorg voor een minimalistisch ledikant
    Een veilige slaapomgeving is eenvoudig en vrij van overbodige spullen:
    • Gebruik een stevig, vlak matras dat niet schuiner ligt dan 10 graden.
    • Vermijd dikke en zachte onderlagen, zoals schapenvacht of dikke dekens.
    • Laat kussens, knuffels en andere losse objecten uit de wieg. Deze kunnen de ademhaling belemmeren als het gezichtje van je baby ertegenaan komt.

  3. Voorkom oververhitting
    Oververhitting kan het risico op wiegendood vergroten. Kleed je baby daarom in lichte, comfortabele kleding en houd de kamertemperatuur op een niveau dat ook voor een volwassene aangenaam is. Gebruik liever een slaapzakje dan losse dekens en bedek het hoofdje van je baby niet, zodat overtollige warmte goed kan ontsnappen.

  4. Extra tips om het risico op wiegendood te verkleinen
    • Borstvoeding: Als het mogelijk is, geef dan borstvoeding. Dit verlaagt het risico op SIDS, vooral als je dit minimaal zes maanden volhoudt.
    • Gebruik een fopspeen: Het gebruik van een fopspeen tijdens het slapen kan het risico op wiegendood helpen verminderen. Zorg ervoor dat de fopspeen geen koord of band heeft.
    • Vaccinaties: Laat je baby volgens het aanbevolen schema vaccineren. Dit kan helpen het risico op wiegendood te verkleinen.
    • Niet roken in de buurt van je baby: Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op wiegendood maar liefst drie keer. Ook na de geboorte kan meeroken het risico op SIDS vergroten. Rook daarom niet in de buurt van je baby en laat ook anderen dit niet doen.
    • Geen speciale apparaten: Vermijd apparaten die claimen het risico op SIDS te verkleinen. Deze vervangen geen veilige slaapgewoonten.

  5. Laat je baby bij jou in de kamer slapen, maar niet in je bed
    Het wordt aanbevolen dat je baby minstens de eerste zes maanden bij jou in de kamer slaapt, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Gebruik altijd een matras dat speciaal ontworpen is voor baby's.

    Waarom geen gedeeld bed?
    Een volwassen bed kan gevaarlijk zijn door de ruimte tussen de matras en de muur of het bedframe. Daarnaast kan een slapende ouder per ongeluk het gezichtje van de baby bedekken, wat verstikking kan veroorzaken.

  6. Laatste check: Heb je alles in huis voor een veilige slaapomgeving?
    Het creëren van een veilige slaapomgeving hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met het Onmisbare Baby Slaappakket van Infantissimo maak je het jezelf gemakkelijk. Dit pakket bevat onder andere:
    • Zachte, huidvriendelijke lakentjes en dekens.
    • Ademend en lichte pyjama’s.
    • Veilige aluminium kruiken met bijpassende, beschermende kruikenzakken.
    • Lichtgewicht fopspenen.

Alles wat je nodig hebt om je baby een veilige en comfortabele start te geven.

Bekijk het Onmisbare Baby Slaappakket hier!

Met deze tips kun je met een gerust hart genieten van je kleintje, wetende dat je alles hebt gedaan om een veilige slaapomgeving te creëren.

Terug naar blog